"Paisatges alterats: guerra, art i ecologia"

Espai n-1 de la Biblioteca Central UPV. Comissaris: Laura Silvestre García, Katya Taylor i Miquel Àngel Herrero-Cortell

Del 17 de novembre 2023 al 19 de gener 2024

L’exposició “Paisatges alterats: guerra, art i ecologia” esbossa temes universals, però, al mateix temps, vistos des de la perspectiva personal i única de cada artista. I amb el leitmotiv principal de lluitar per un futur comú que no estiga dividit per fronteres nacionals.

La mostra està comissariada per Laura Silvestre, Katya Taylor i Miquel Àngel Herrero-Cortell, i és el resultat d’una residència artística a la Universitat Politècnica de València en la qual artistes, comissàries i comissaris, estudiants i professorat d’Espanya, Ucraïna i Polònia han treballat durant dos mesos. En aquest temps crearen un espai comú per al diàleg sobre l’ecologia i la guerra, on el territori de l’art es va convertir en un espai segur per al debat.

En l’exposició, l’art es converteix en una plataforma en la qual les i els artistes ens conviden a reflexionar sobre què ocorre al nostre voltant. Parar atenció als nostres hàbits, repensar la nostra història i la nostra tradició.

Set artistes i sis obres

Els treballs realitzats pels set artistes ens proposen repensar la nostra història i la nostra tradició. Així, en els projectes de Kateryna Pokora, Ruslana Kliuchko i Marta Flisykowska, se’ns convida a pensar en com la nostra història i la nostra cultura afecten el nostre present. És possible construir una cosa constructiva sobre les ruïnes, o hem de repensar la tradició per a tenir un futur més segur?

Carmelo Gabaldón proposa parar atenció a com està canviant l’actitud cap a la comunitat LGBTQ a Ucraïna; persones que durant anys han sigut marginades de la societat conservadora.

En diàleg amb l’obra de Carmelo, la peça de Sofia Melnyk també se centra en l’experiència personal, on l’alter egode l’heroïna tracta d’encaixar en un nou entorn, de complir unes certes normes socials.

El projecte de Roser Domingo Muñoz i Jorge Dabaliña proposa al públic espectador trobar-se amb ell mateix «darrere de l’espill»; veure amb una nova perspectiva el món tecnològic, que no es deté ni un segon, i tractar de no perdre’s-hi.

Aquests projectes, que aborden temes diversos, creen en conjunt paisatges alterats, projeccions del futur que podem construir entre totes i tots.

“Paisatges alterats: guerra, art i ecologia” es pot visitar fins al 19 de gener en l’espai n-1 de la Biblioteca Central del campus de Vera.

El Festival Intersectorial d’Art Contemporani d’Ucraïna i Espanya: “RENAIXEMENT” és una iniciativa conjunta de la plataforma CultUcrania, l’Institut Francès i la Universitat Politècnica de València, que participa a través del Vicerectorat d’Art, Ciència, Tecnologia i Societat i de la Facultat de Belles Arts gràcies al Pla d’Acció Universitat-Refugi del Ministeri d’Universitats.

Enllaç a la notícia UPV: https://www.upv.es/noticias-upv/noticia-14403–paisajes-alte-va.html