CARTEL_CAFERÉNCIA

CAFERÉNCIA

 

"El disseny i la producció museogràfica"

Dijous | 27 d'octubre de 2022 | 17.00h Jardí de Bombas Gens Centre d'Art (Google Maps)

 

PONENTS:

Laura Silvestre Vicedegana de Cultura de la Facultat de Belles Arts, UPV

Pepe Beltrán | Diego Saiz Matra Museografia

Fernando Ortuño La Factoria Innovació i Disseny

Sandra Guimarães Directora artística de Bombas Gens Centre d’Art MODERA

 

MODERA:

Beatriz Doménech Tècnica superior de Conservació de l'Àrea de Fons d'Art i Patrimoni, UPV.

 

El disseny expositiu ha anat cobrant importància als museus en la mesura que s'han anat transformant, d'espais per a presentar i conservar les seues col·leccions, a espais de transmissió de coneixement de manera comprensible i accessible al públic universal. En el desenvolupament d'aquests nous entorns comunicatius, els museus han incorporat l'ús de les tecnologies i els mitjans de comunicació social.

Això no obstant, en una societat amb dependència tecnològica, això ja no suposa una pràctica innovadora, i els museus s'enfronten al repte de crear noves formes de narrar històries que siguen capaces de captar l'atenció de les visites. A més, el sentit de permanència dels espais expositius dels museus requereix un plantejament conceptual sòlid, tècnic, logístic, estètic i funcional, que implica un procés creatiu que requereix la col·laboració d'altres agents especialitzats, entre els quals s'inclouen les dissenyadores i dissenyadors gràfics i audiovisuals per a la implementació de noves museografies.

Des de l'Àrea de Fons d'Art i Patrimoni de la UPV, en col·laboració amb Bombas Gens Centre d'Art i en el context de la distinció atorgada a València com a Capital Mundial del Disseny aquest any 2022, organitzem aquesta caferència amb l'objectiu d'incidir en la importància dels professionals d’aquest sector. Mitjançant un debat informal, analitzarem cap a on avancen les tendències actuals del disseny expositiu als museus, alhora que plantejarem la problemàtica particular a què s'enfronten els museus universitaris que, per la seua particularitat, en molts casos no disposen d’un espai en ús i queden abocats a cercar solucions perquè les seues col·leccions s'integren en la quotidianitat de la vida universitària.