La col·lecció de l’IVAM a la UPV

Del dimarts 3 de desembre del 2019 al divendres 31 de gener del 2020

3 de diciembre de 2019

Coincidint amb els aniversaris de les dues institucions, “La col·lecció de l’IVAM a la UPV” mostra a la Universitat Politècnica una selecció d’obres signades pel professorat de Belles Arts i Arquitectura que formen part de la col·lecció del museu.

La UPV, que ha celebrat els 50 anys de vida durant el curs 2018 i 2019, i l’IVAM, que enguany compleix 30 anys de vida, organitzen la mostra “La col·lecció de l’IVAM a la UPV” per tal de posar en relleu la relació institucional i la importància del patrimoni compartit per tots els valencians.

Com ja va succeir en 1995, quan la UPV va mostrar al públic al Centre del Carme –llavors subseu de l’IVAM– el seu Fons d’Art Contemporani iniciat en 1990, és el moment ara que la UPV aculla una part dels fons de l’IVAM per a exposar-los al campus de Vera fins a final de gener. Es tracta d’una selecció de 47 obres de 29 artistes, tots ells professors i professores de la Facultat de Belles Arts i de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de la UPV. Aquesta mostra, que ens permet recórrer cinc dècades del panorama artístic valencià, dels anys setanta a l’actualitat, inclou pintures, escultures, fotografies, obres sobre paper i instal·lacions que es reparteixen entre les sales d’exposicions del Rectorat i Josep Renau sense seguir un criteri cronològic estricte, sinó deixant que les obres dialoguen entre si a través dels seus temps.

 

Els anys setanta estan representats per l’abstracció geomètrica d’Yturralde i Joaquín Michavila, les peces del pop feminista d’Isabel Oliver i Ángela García Codoñer, i la fotografia d’Eduard Ibáñez. L’exposició mostra dues peces de la dècada dels vuitanta, l’una d’Ángeles Marco i una sèrie fotogràfica d’Ana Teresa Ortega. Mentre que els anys noranta són els anys més ben representats a través del gruix de participants com Juan Barberá, Rafael Calduch i Antonio Alcaraz, i val a destacar la presència de l’escultura amb obres de Ramón de Soto, Maribel Doménech, Evarist Navarro, Vicente Ortí, Amparo Carbonell, Emilio Martínez, Sebastià Miralles i Natividad Navalón. Per la seua banda, aquestes primeres dues dècades del segle XXI ens acosten especialment a la pintura, amb teles de Jorge Ballester, Sanleón, José Saborit, Javier Chapa, Pepe Romero, Joël Mestre i Chema López; i també s’hi inclou part d’una instal·lació de Pepe Miralles, una peça de component tecnològic de Rubén Tortosa i dues maquetes de l’arquitecte Ramón Esteve.

L’exposició repassa el trànsit artístic valencià dels darrers temps a través del quefer artístic i creatiu del professorat de la UPV i fa visible una relació institucional que també funciona a través de la Càtedra d’Estudis Artístics. Segles XX-XXI i l’experiència dels tallers de l’IVAM –trobades entre l’alumnat i els artistes que exposen al museu– que s’han impartit els últims anys i que donen continuïtat a altres experiències i complicitats que han acostat el museu a la universitat i, també, els professors i estudiants a les exposicions, els muntatges i les activitats de l’IVAM al llarg de les tres dècades que té d’història i des dels inicis.

 

Artistes participantsAntonio Alcaraz, Jorge Ballester, Juan Barberá, Rafael Calduch, Amparo Carbonell, Teresa Cháfer, Javier Chapa, Ramón De Soto, Maribel Domenech, Ramón Esteve, Ángela García, Eduard Ibáñez, Chema López, Ángeles Marco, Emilio Martínez, Joël Mestre, Joaquín Michavila, Pepe Miralles, Sebastià Miralles, Evarist Navarro, Natividad Navalón, Isabel Oliver, Ana Teresa Ortega, Vicente Ortí, Pepe Romero, José Saborit, Sanleón, Rubén Tortosa, Yturralde

Comissariat: Ricardo Forriols i Laura Silvestre

El fullet de l’exposició es pot consultar açí