Medalles de Sant Carles 2023
Dijous, 21 de desembre de 2023
XXVI Acte de lliurament Medalla de Sant Carles
Auditori Alfons Roig de la Facultat de Belles Arts de la UPV (19:00h.).
Inauguració de l'exposició “Soledad Sevilla. Soñé con un espacio” Sala Josep Renau de la Facultat de Belles Arts de la UPV (20.30 h.).
Amb motiu de la celebració de la festivitat del nostre patró, la Facultat de Belles Arts de Sant Carles de la Universitat Politècnica de València concedeix anualment la Medalla de Sant Carles a aquelles institucions i personalitats que afavoreixen la promoció i la difusió cultural i artística de la societat valenciana. Al llarg de XXVI edicions, les medalles han pretès subratllar i posar en valor persones i/o entitats que la seua aportació en l'àmbit de l'art i la cultura hagen sigut rellevants per a la nostra comunitat.
Enguany, la Facultat de Belles Arts ha resolt concedir la Medalla de Sant Carles 2023, per acord unànime,
A l'artista Soledad Sevilla per la rellevància de la seua trajectòria personal i artística.
A l'artista Enric Mestre per la rellevància de la seua trajectòria personal i artística
A Sala Carme Teatre per la rellevància de la seua influència en el context cultural valencià.
Tant Soledad Sevilla com Enric Mestre han confirmat l’assistència a l'acte per a recollir la medalla i, per part de la Sala Carme Teatre, la recolliran els directors i programadors de la sala Aurelio Delgado, Raúl Lago i Marina Díaz. Soledad Sevilla (València, 1944) és una figura molt destacada en el panorama artístic contemporani espanyol. La seua prolífica carrera, marcada per una profunda exploració de la geometria, la llum i l'espai, l'ha portada a rebre nombrosos reconeixements, entre els quals destaquen el Premi Nacional d'Arts Plàstiques (1993), la Medalla d'Or al Mèrit en les Belles Arts (2007), el Premi Cirízquez d'Arts Plàstiques (2020), el seu nomenament com a doctora honoris causa per la Universitat de Granada (2020) i com a membre de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles de València (2022).
Enric Mestre (Alboraia, 1936) destaca com un dels principals exponents internacionals en l'àmbit de la ceràmica contemporània. Format a la Facultat de Belles Arts de Sant Carles de València, la seua obra, inicialment centrada en objectes-contenidors, evolucionà cap a una concepció geomètrica distintiva a principis dels anys vuitanta, que consolida així la seua contribució significativa en el panorama artístic i ceràmic nacional i internacional.
La Sala Carme Teatre, inaugurada en 1995 a València, exerceix un paper destacat en el panorama escènic valencià. La rellevància d'aquesta sala es manifesta en la seua programació eclèctica, que abasta tant propostes escèniques nacionals com internacionals, encara que s'atorga una especial preferència a les creacions realitzades a la mateixa Comunitat Valenciana. D'aquesta manera, es consolida com un important motor cultural que fomenta i promou la diversitat artística, i que contribueix significativament a l'enriquiment i desenvolupament del teixit escènic a la regió.
Inauguració de l'exposició “Soledad Sevilla. Soñé con un espacio” Sala Josep Renau de la Facultat de Belles Arts de la UPV (20.30 h.).
En finalitzar l'acte de lliurament de Medalles de Sant Carles, té lloc la inauguració de l'exposició “Soledad Sevilla. Soñé con un espacio” a la Sala Josep Renau.
Amb ocasió de la concessió d'una Medalla de Sant Carles 2023 a Soledad Sevilla, la Sala Josep Renau de la Facultat de Belles Arts acull fins al 6 de març de 2024 aquesta mostra, que recorre algunes de les sèries més significatives de la seua carrera artística. Com expliquen les comissàries de la mostra, Isabel Tejeda i Laura Silvestre, des dels seus inicis a la fi dels anys seixanta, Soledad Sevilla ha explorat les connexions entre llum, matèria i espai, que combina les possibilitats plàstiques de la línia amb rigor analític i ordre geomètric. Aquestes reflexions es projectaren així mateix en un treball tridimensional, fonamentalment instal·lacions i intervencions, que des dels anys 80 busca generar experiències sensorials i orgàniques en els espectadors, en els usuaris i usuàries dels seus espais. En aquestes obres es manifesta una lògica poètica interna, en què destaquen elements com ara l'evocació de l'intangible, la reflexió sobre el temps i el llenguatge, la presència d’allò paradoxal i la investigació de les condicions perceptives dels sentits.
Enllaç a notícia UPV: https://www.upv.es/noticias-upv/noticia-14430-medalla-de-san-va.html
Enllaç al vídeo de l'acte: https://www.youtube.com/watch?v=vjmn5q-41kg
Per a més informació:
Laura Silvestre, mòbil: 653 39 00 16, lausilga@esc.upv.es
Confirmació d'assistència fins al 20/12/2023 a l'adreça <bellas.artes.decanato@bbaa.upv.es>