POSTANTHROPOCENE
EXPOSICIÓ EN ESPAI [VITRINA]. Del 17 de juliol al 28 de juliol. Vestíbul de BA.
La perspectiva de sobrepassar conceptualment la categoria d’allò humà en l'era de l'antropocè, apareix de la mà de la ciència, en les últimes tres dècades del segle XX, com a resultat de l'increment de l'interès per les crisis ambientals i ecològiques, i les seues corresponents conseqüències socioeconòmiques. L'ecologització del coneixement i les seues perspectives d'investigació s'estan convertint en un desafiament no sols per a les disciplines de ciències i humanitats, sinó també per a les arts.
L'exposició presenta els resultats de la primera etapa del projecte especulatiu 'Fossibilities' realitzat amb el suport del Goethe Institut, a les facultats de Belles Arts de València (UPV) i Altea (UMH). El projecte recorre interdisciplinàriament a elements propis de l'arqueologia, el patrimoni cultural o l'oceanografia. Encara que aborda temes globals com són la contaminació ambiental, es nodreix de casos d'estudi locals, inspirats en llegendes de la tradició catalanoparlant, així com en la flora i la fauna del golf de València.
Un escenari distòpic és, en aquest cas, el punt de partida per a combinar ciència i fantasia en la creació d'un potencial bestiari postantropocènic, que presenta organismes que podrien existir després de la nostra era. A través d'una sèrie de peces escultòriques, som transportats a un futur tan llunyà com l'era dels dinosaures, però en una línia de temps invertida. Cadascun dels fòssils presentats ens convida a un exercici de reflexió, que ens conta una història diversa que aborda problemes diferents, com són l'eutrofització, la mutació, la contaminació o el calfament climàtic. Per a fer-nos una idea de la magnitud evolutiva d'aquesta mena d'organismes del futur, s'ha creat una singular col·lecció de plausibles fòssils que es podran veure a l’ESPAI VITRINA a la Facultat de Belles Arts de la Universitat Politècnica de València, des del 17.07 fins al 28.07.2023.
Dra. hab. Marta Flisykowska
Artista transmèdia, investigadora i professora de l'Acadèmia de Belles Arts de Gdańsk (Polònia). La seua investigació se centra majorment en l'element humà en el camp de la tecnologia. Utilitza el mètode de l'experimentació i l'especulació en el seu treball creatiu i d'investigació artística, que para una especial atenció a aspectes com són la intuïció, la imaginació o l'estètica, que combina amb un cert estudi dels codis culturals, per a materialitzar aquests elements en les seues obres d'art. A més, Flisykowska utilitza com a segells distintius la seua fascinació pel cosmos i per la futurologia, elements que esdevenen transversals en les seues obres i que defineixen algunes de les temàtiques dels seus projectes, exposicions i publicacions.
Marta Flisykowska ha sigut guanyadora, entre altres, de la Beca del Mariscal del Voivodat de Pomerània per a Creadors de Cultura en 2014 i 2017; o la Beca de Polònia Jove del Ministeri de Cultura polonès en 2015. Amb les seues obres d'art i instal·lacions, ha representat Polònia a la Biennal Coreana de Gwangju, al Pavelló Internacional 2021, i posteriorment al Pavelló de Polònia en Expo 2020 Dubai. Més informació a http://flisykowska.com/