JUAN USLÉ & VICKY CIVERA. Cool and collected. Quaderns de l’escola #5

21 de desembre de 2017

Dijous passat, 21 de desembre, la Facultat de Belles Arts de la UPV va inaugurar l’exposició “Juan Uslé & Vicky Civera. Cool and collected” a la sala Josep Renau, com a cinquè lliurament de la sèrie Quaderns de l’Escola.

L’objectiu de la mostra era fer coincidir Juan Uslé (Santander, 1954) i Vicky Civera (Port de Sagunt, 1955) en una exposició conjunta, junts de nou a València, de nou a l’escola (ara Facultat) on van cursar estudis de belles arts i professorat de dibuix entre 1973 i 1977, en aquell context convuls de la transició també marcat per les revoltes de l’alumnat contra l’encarcarada pedagogia artística de l’època.

L’exposició, que es pot visitar fins al 2 de març, reuneix una selecció d’obres (dibuixos, collages, pintures, escultures i vídeos) que recorren les dues trajectòries entrellaçades. Es parteix d’una reconstrucció d’aquells anys de formació a través de treballs de classe, obres fetes a quatre mans i documents que contextualitzen l’època; a continuació hi ha un espai obert on es mostren obres de les diverses etapes creatives –centrades en les dues últimes dècades– on destaquen els grans formats de Juan Uslé i les peces instal·latives de Vicky Civera.

Des de finals dels anys setanta i a cavall entre el seu estudi càntabre a Saro i l’estudi de Nova York, on es van traslladar a mitjan dècada dels vuitanta, els dos artistes han desplegat dues trajectòries fonamentals en el panorama plàstic espanyol, marcades per importants exposicions i amb presència en galeries, col·leccions i museus dins i fora del nostre país.

L’exposició coincideix amb el lliurament de la Medalla de Sant Carles als dos artistes com a reconeixement a la rellevància de la seua trajectòria personal i artística, protagonistes tots dos de la renovació plàstica espanyola dels anys vuitanta i noranta. L’evolució individual de cadascun s’ha convertit en referència ineludible en l’àmbit nacional i internacional, tot això després del pas per l’Escola Superior de Belles Arts de Sant Carles, a l’antic Convent del Carme, on van ser estudiants entre 1973 i 1977.

L’acte de lliurament de les medalles de Sant Carles 2017 es va fer a l’auditori Alfons Roig de la Facultat de Belles Arts de la Universitat Politècnica de València dijous passat, 21 de desembre, a les set de la vesprada, i a continuació es va inaugurar l’exposició.

(*) Quaderns de l’Escola és una sèrie d’exposicions iniciada fa 20 anys, en 1997, amb l’obertura de la Sala Josep Renau a la Facultat de Belles Arts de la UPV, i que té com a objectiu exposar en el context acadèmic revisions de la trajectòria d’importants artistes que han passat per les nostres aules i tallers per tal, així, de conèixer el seu quefer i permetre que l’alumnat (i el públic en general) puga estudiar algunes de les seues obres clau, les tècniques i els llenguatges als quals s’adscriuen i recórrer l’evolució de cada artista com a cas d’estudi i complement per a la seua formació. La sèrie inclou fins al moment les mostres següents:

1. “Equip Crònica i Equip Realitat”, febrer de 1997.

2. “Carmen Calvo i Miquel Navarro”, maig-juny de 1997.

3. “Josep Renau”, abril-maig de 1998.

4. “Chipi Garrido”, novembre-desembre del 2003.

5. “Juan Uslé i Vicky Civera. Cool and collected”, desembre del 2017 – març del 2018.

Ací es pot consultar el full de sala i el cartell de l’exposició.

Comissari: Ricardo Forriols

Esta entrada ha sido vista por 91 visitantes.