Gener del 2016
Amb motiu de la celebració de la festivitat del nostre patró, la Facultat de Belles Arts de Sant Carles de la Universitat Politècnica de València concedeix anualment la Medalla de Sant Carles a institucions i personalitats que afavoreixen la promoció i la difusió cultural i artística de la societat valenciana. Al llarg de les diverses edicions (aquesta és la XXI), les medalles han volgut destacar i valorar persones i entitats que han fet aportacions rellevants en l’àmbit de l’art i la cultura per a la nostra comunitat.
Enguany, la Facultat ha decidit concedir la Medalla de Sant Carles 2016, per acord de la Junta de Centre celebrada el dijous 3 de desembre, als artistes i les entitats següents:
Sebastià Miralles, per la seua trajectòria personal, artística i docent. De primer, com a estudiant de l’Escola Superior de Belles Arts de Sant Carles; després, com un dels escultors que va participar en la renovació de l’escultura valenciana en la dècada dels vuitanta i, molt especialment, en agraïment sincer per la seua dedicació com a professor d’aquesta Universitat al quefer pedagògic i formatiu dels nostres estudiants durant anys.
Llibreria Railowsky, per la tasca contínua de difusió i dedicació especialitzada a la bibliografia sobre art, fotografia i cinema des de mitjan dècada dels vuitanta. Railowsky s’ha convertit en un referent cultural de la ciutat de València, promotora d’exposicions i altres activitats, sempre tan prop de la Universitat i d’aquesta Facultat, i un lloc d’aprovisionament per als nostres estudiants i professors.
Jordi Teixidor, artista, per la rellevància de la seua trajectòria personal i artística, protagonista de la renovació plàstica des dels anys seixanta i setanta i perquè s’ha convertit en una referència pictòrica ineludible en l’àmbit valencià, nacional i internacional, després del pas pels tallers de l’Escola Superior de Belles Arts de Sant Carles entre 1959 i 1964.
Museu de Belles Arts de València, en reconeixement de la importància que té en el context valencià, nacional i internacional, com també pel seu quefer de conservació, recerca i difusió del patrimoni valencià i d’una rica col·lecció que va del gòtic al segle XX, fonamental per a la nostra tasca formativa. A més, la Medalla vol simbolitzar la reunió del Museu amb aquesta Facultat –totes dues institucions vinculades històricament a la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles de València, que també posseeix la Medalla— corresponent a la nostra presència en el seu nou Patronat i a la renovació del conveni de col·laboració amb la UPV.
El XXI acte de lliurament de la Medalla de Sant Carles es va fer a l’auditori Alfons Roig de la Facultat de Belles Arts de Sant Carles de la Universitat Politècnica de València el dijous 22 de desembre, a les 19.00 hores.
En acabar el lliurament de medalles i a fi de cloure l’acte, hi hagué l’actuació d’Edu Comelles, antic alumne de la Facultat, creador sonor, músic i gestor cultural. Doctor en Belles Arts per la UPV, Màster en Disseny de So per la Universitat d’Edimburg i Màster en Arts Visuals i Multimèdia per la UPV, el seu quefer se centra en diversos projectes relacionats directament amb la creació sonora contemporània, el paisatge sonor i la música experimental. Obra seua s’ha exposat en centres d’art com ara Laboral de Xixón/Gijón, Espai Rambleta, Lo Pati, CCCB, Caixafòrum i Arts Santa Mònica a Barcelona, la seua ciutat natal. Les seues composicions han sonat arreu del món en certàmens com ara Ars Electronica a Àustria, el Festival Tsonami a Xile i el MAMM a Medellín (Colòmbia) entre molts d’altres.
Edu Comelles ha publicat una vintena de treballs discogràfics entre projectes en solitari i amb diverses formacions. Ha actuat a Mutek, al Museu Reina Sofia de Madrid, al MUAC de Mèxic DF, al Sónar 2013 amb Cello + Laptop (projecte que comparteix amb la violoncel·lista Sara Galán), al Festival Fase de Berlín i al festival català Eufònic. Actualment és comissari de la programació d’Art Sonor de l’EACC (Espai d’Art Contemporani de Castelló) i també comissari independent en el veterà festival Ensems de Música Contemporània de València.
Esta entrada ha sido vista por 57 visitantes.